NDP (Neighbour Discovery Protocol - Komşu Saptama İletişim Kuralı)

Eyl 07, 2013

IPv6 (Internet Protocol Sürüm 6 - İnternet İletişim Kuralı Sürüm 6); temel IPv4 (Internet Protocol Version 4 - İnternet İletişim Kuralı Sürüm 4) iletişim kurallarıyla birlikte, bu iletişim kurallarını geliştirerek ve çeşitli değişiklikler yaparak kullanılabilirliklerini daha verimli hale getirmiştir. IPv6 ile gelecek olan yenilikler sadece IP üzerinde değil, bunu destekleyen iletişim kuralları üzerinde de yapılmıştır. IPv6 NDP (Neighbour Discovery Protocol - Komşu Saptama İletişim Kuralı), de bu iletişim kurallarından biridir.

IPv6'da NDP komşu düğümler arasındaki ilişkileri belirler. Ağ içerisinde birbirleri ile doğrudan haberleşmede kullanılan kümedir. İstemciler (Host) veya Yönlendiriciler (routerlar) için kullanılır. NDP, IPv4'de kullanılan ARP (Address Resolution Protocol - Adres Çözümleme İletişim Kuralı); ICMP (Internet Control Message Protocol - İnternet Denetim İletisi İletişim Kuralı); yönlendirici saptamanın yerini alır ve bu iletişim kurallarının dışında ek işlevler sunar. NDP, 1970-1996 yıllarında IPv6'da Komşu Saptama (Neighbor Discovery for IP Sürüm 6) başlıklı belgede tanımlanmış ve 1998'de RFC 2461, Yorumlama İçin İstek Paketi 2461 (Request for Comments: 2461), halini almıştır.

NDP;

  • Ana makinalar tarafından;
    • Komşu yönlendiricileri saptama.
    • Adresleri, adres öneklerini ve başka yapılandırma parametrelerini saptama.
  • Yönlendiriciler tarafından; 
    • Varlıklarını, ana makine yapılandırma parametrelerini ve bağlantı öneklerini bildirme.
    • Ana makinelere, paketleri belirli bir hedefe iletmek üzere daha iyi sonraki atlama adresi verme.
  • Düğümler tarafından;
    • Bir IPv6 paketinin iletildiği komşu düğümün bağlantı yerel adresini çözümleme ve komşu bir düğümün bağlantı yerel adresinin değiştiğini belirleme.
    • IPv6 paketlerinin bir komşu tarafından alınıp alınamayacağını, gönderilip gönderilemeyeceğini belirleme.

gibi işlemlerde kullanılır. 

NDP Mesaj Formatı

 

NDP İşlemleri

Yönlendirici saptama: NDP'nin bu görevini IPv4'te Varsayılan ICMP ve Ağ Geçidi (Default Gateway) üstlenir. Bir ana makinenin; eklenmiş bir bağlantı üzerindeki yerel yönlendiricileri saptamasında ve otomatik olarak varsayılan yönlendiriciyi yapılandırma işleminde kullanılır.

Önek saptama: Bir ana makinenin; yerel hedefler için ağ öneklerini saptamak için kullandığı işlemdir.

Parametre saptama: Bir ana makinenin; MTU (Maximum Transmission Unit - En Büyük İletim Birimi) ve giden paketlerde ek işletim parametrelerini saptamak için kullandığı işlemdir. Varsayılan atlama sınırı da içindedir.

Adres otomatik yapılandırma:
 DHCPv6 (Dynamic Host Configuration Protocol Sürüm 6 - Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma İletişim Kuralı sürüm 6) gibi durum bilgisi olan bir adres yapılandırma sunucusunun varlığı veya yokluğunda arabirimler için IP adresleri yapılandırma işlemi sırasında kullanılır.

Adres çözümleme:
 IPv4'deki ARP ve ARP önbelleğinin eşdeğeridir. Bir düğümün; bir komşu düğümünün IPv6 adresini, bağlantıya (yerel adresine) dönüştürdüğü işlemdir. Dönüştürülen bağlantı katmanı adresi düğüm komşu önbelleğindeki bir girdi olur. Windows Server 2003 ailesi ve Windows XP çalıştıran bir bilgisayarda "netsh interface ipv6 show neighbors" komutunu kullanarak komşu önbelleğinin içeriği görüntülenebilir. Komşu önbelleği komşu önbelleği girdisi için arabirim tanımlayıcısını, komşu düğümün IPv6 adresini, karşılık gelen bağlantı katmanı adresini ve komşu önbelleği girişinin durumunu görüntüler.

Sonraki atlamayı belirleme:
 Bir düğümün, paketin hedef adresini temel alarak iletildiği komşunun IPv6 adresini belirlediği işlemdir. İletim veya sonraki atlama adresi gönderilen paketin hedef adresi veya komşu yönlendiricinin adresidir. Bir hedefin çözümlenen sonraki atlama adresi düğümün hedef önbelleğinde (yönlendirici önbelleği olarak da bilinir) bir girdiye dönüşür. Windows Server 2003 ailesi ve Windows XP çalıştıran bir bilgisayarda "netsh interface ipv6 show destinationcache" komutunu kullanarak hedef önbelleğinin içeriğini görüntüleyebilirsiniz. Hedef önbelleği, hedef adres, arabirim tanımlayıcısını ve sonraki atlama adresini, arabirim tanımlayıcısını ve hedefe gönderirken kaynak adres olarak kullanılan adresi ve hedefin yol MTU değerini görüntüler. Daha fazla bilgi için bkz: Hedef önbelleğini görüntüleme ve IPv6 arabirimi için Netsh komutları.

Komşu erişilemez durumunu algılama:
 Bir düğümün, IPv6 paketlerinin komşu düğüm tarafından alınamayacağını veya komşu düğüme gönderilemeyeceğini belirlediği işlemdir. Bir komşunun bağlantı katmanı adresi belirlendikten sonra, girdinin komşu önbelleğindeki durumu izlenir. Komşu paketleri alıp geri göndermiyorsa, komşu önbelleği sonuç olarak kaldırılır. Komşu erişilemezlik durumunu algılama IPv6 için, komşu ana makineleri veya yönlendiricilerin yerel ağ kesiminde artık kullanılamaz olduğunu belirlemeye yönelik bir mekanizma sağlar.

Çift adres algılama:
 Bir düğümün, kullanım için öngörülen bir adresin komşu bir düğüm tarafından kullanılmadığını belirlemek için kullandığı işlemdir.

Yeniden yönlendirme işlevi:
 ICMPv4 Yeniden Yönlendirme işlevinin eşdeğeridir. Bir yönlendiricinin bir ana makineyi hedefe ulaşmak için daha iyi bir ilk atlama IPv6 adresi konusunda bilgilendirdiği işlemdir.