Full Duplex (Tam Çift Yönlü)
Veri almayı ve göndermeyi eş zamanlı olarak gerçekleştirebilen iletişim türüdür. Bir istasyon aynı anda veri yollayıp alabilir. Noktadan noktaya iletişimlerde (point-to-point), 2. Katman olan Data-Link katmanı iletişimin half duplex (yarı çift yönlü) veya full duplex (tam çift yünlü) olup olmadığını belirler. Tam çift yönlü iletişimde de 2. katman medyanın iki ucundaki cihazların veri iletimi için uygunluğunu tanımlar. Tam çift yönlü haberleşmede collision (çakışma) olmaz. Kablolu veya kablosuz telefonlar tam çift yönlü cihazlara iyi birer örnek teşkil ederler. Tam çift yönlü cihazlar arayanın ses sinyallerini dijital hale getirir ve sonra bu veriyi tıpkı kişisel bilgisayarlardaki gibi bir gömülü sayısal işlemci sayesinde düzenler. Bu işlem sanal olarak ve eş zamanlı gerçekleştirilir, böylece aramaların doğal akışında olması sağlanır.
Half Duplex (Yarı Çift Yönlü)
Bir istasyon veri yollarken diğer istasyonun sadece veri almasına izin veren iletişim türüdür. Yarı çift yönlü iletişimde cihazlar çift yönlü veri gönderip alabilirler; fakat bunu eş zamanlı olarak yapamazlar. Birden fazla istasyon aynı anda veri göndermeye çalıştığı zaman Ethernet protokolü devreye girerek çakışmayı önler. Walkie-talkie (Bas-konuş) cihazlar yarı çift yönlü iletişime iyi birer örnektir.
Kullanım Alanları
Haberleşmede verinin iletim şeklini belirleyen tam çift yönlü ve yarı çift yönlü iletişim türlerinin istenilen özelliklere göre çok çeşitli alanlarda kullanımı vardır. Bas konuş telsizlerde ve telegraf sisteminde yarı çift yönlü iletim şekli kullanılırken, cep telefonları ve sabit telefonlarda tam çift yönlü iletim şekli kullanılır. Bilgisayarların ağ içinde haberleşmesinde ise yine istenilen özelliklere göre tam çift yönlü ve yarı çift yönlü iletim şekillerinin kullanımı vardır. Örneğin ağ içinde bazı modemler yarı çift yönlü seçilirken bazıları ise tam çift yönlü şeklinde seçilir. Buna ek olarak eski bilgisayar modellerinde yarı çift yönlü ses kartları kullanılırken yeni modellerde tam çift yönlü ses kartları standart hale getirilmiştir. Aynı zamanda eski tip yarı çift yönlü ses kartları kolaylıkla tam çift yönlüye yükseltilebilir. Ayrıca fiber kablolar da tam çift yönlü iletişimi kullanmaktadırlar. Optik fiber kabloların kılıfları ışığın kaybolmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Işık, optik fiber üzerinden sadece bir yönde seyahat edebildiğinden, iki fiberin de tam çift yönlü iletişimi desteklemesi gerekmektedir. Fiber kablolar fiber connectors aracılığıyla (bağlayıcılar) sonlanırlar. Bu fiber bağlayıcılar çift yönlü veri alımı ve gönderimine olanak tanır.