WINE

Eyl 06, 2013
WINE (Wine Is Not an Emulator), UNIX benzeri bir işletim sistemi ve POSIX uyumlu işletim sistemleri çalıştıran kişisel bilgisayarların Windows programlarını çalıştırmasını sağlayan bir uygulama katmanıdır. Windows kütüphanesi’nin içeriği kapalıdır. Bu yüzden “.dll” uzantılı Windows kütüphanesinde okunan dosyaların Linux işletim sisteminde çağrılması için bu katman kullanılmaktadır. WINE; Linux işletim sistemini tercih eden, ancak bazı programlar için Windows uygulamlarına ihtiyaç duyan kişiler tarafından tercih edilebilir. Wine bir emülatör değildir çünkü Windows yorumlayıcılarının (API) sıfırdan yazılması sayesinde Wine artık “bir uygulama katmanı” olmuştur. Wine, “.exe, .msi” gibi Windows ortamlarında kullanılan uzantıları açabilir.

WINE projesi, 1993 yılında Bob Amstadt ve Eric Youngdale tarafından başlatılmıştır. Öncelikle Windows 3.x (16 bit ) yazılımı için hedeflenen program daha sonraları 32 bit ve 64 bit uygulamalarının üzerine odaklanmıştır. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 38.500 Linux kullanıcısının katıldığı bir ankette %31.5 Windows uygulamalarını çalıştırabilmek için WINE programını kullanmaktadır.

Windows kütüphanesinde bulunan fonksiyonların tersine çevirilerek Linux’a uyumlu hale getirilmesi işlemi  Reverse Engineering (Tersine Mühendislik) yöntemi kullanılarak sağlanır. Wine bütün programları aynı performansla çalıştıramaz. Programlar seçilirken uyumluluk tabakalarına göre seçim yapılabilir. Uyumluluk seviyeleri sırasıyla Platinum, Gold, Silver, Bronze ve Garbage olarak sıralanır. Bu seviyeler programın içinde bulunan “.dll” dosyalarının Linux için çevrilme oranıyla belirlenir. Örneğin, Microsoft Office programının boyutu büyük olduğundan tamamen uyumlu hale gelmesi oldukça zordur.

Kurulum aşamasında aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  1. Applications (Uygulamalar) -> Accessories (Donatılar) -> Terminal (Uç Birim)'den "root" hesabıyla giriş yapılır.

      

  2. İçerisinde Wine programının repo dosyasını bulunduran Epel sisteme tanıtılır:
    rpm –Uvh http://dl. fedoraproject.org/pub/epel/5/1386/epel-release-5-4.noarch.rpm

       
  3. Programın kurulumu başlatılır:
    yum –y install wine



  4. Programın kurulumu tamamlanmış olur.

    WINE ile program kurulumu

    Wine'nın kendi sitesinde, siteye ulaşmak için buraya tıklayınız, “AppDB” bölümünden indirmek istenilen program uyumluluk seviyesine göre seçilir. Programların çalışması için temel paketler dışında uyumluluk sağlamak için ek paketler kullanılabilir.

       Örnek olarak, aşağıda “.exe” uzantılı putty dosyasının kullanımı gösterilmiştir:

    1. Putty dosyasını bilgisayara indirme işlemi başlatılır:
      wget -c  ftp://ftp.itu.edu.tr/Utilities/Putty/putty.exe

    2.  İndirilen dosyayı Open with "Wine Windows Program Loader" (Wine Windows Programı Yükleyicisi ile Aç) seçimi yapılır.

    3. Programın çalıştırılması tamamlanmış olur.