Vista İşletim Sistemi Lisanslama Süreçleri ve RFM'den Kurtulma Yolları

Eyl 06, 2013

KMS Aktivasyonu

Anahtar Yönetimi Hizmetleri (Key Management Service)
Büyük kuruluşların Microsoft ile bağlantıya geçmeden, yerel aktivasyonlarını gerçekleştirmelerini sağlayan bir servistir.

Vista Kullanıcılarının Lisans Geçerlilik Süreleri

KMS aktivasyonunda istemci bilgisayarlar aktive olduklarında 180 günlük lisans alırlar. Başka bir deyişle istemci bilgisayarlar 180 günde bir lisanslarını yenilemek için KMS sunucusuna bağlanmak zorundadırlar. 180 günün sonunda lisans yenilememiş istemciler, 30 günlük ilk lisanslama için tanınan süreç içerisine girerler. Bu süreç içerisinde de lisans yenilememiş istemciler, Sınırlı Kullanım Modu (RFM)'na girerler.

Vista Aktivasyon Yöntemleri

KMS sunucuları, KMS istemcilerini bulabilmek için iki farklı yöntem kullanır:

  1. Doğrudan Kayıt (Direct Registration):  Sistem yöneticisi KMS sunucusunun adını, FQDN'ini ve haberleşme portunu aşağıdaki scripti çalıştırarak belirler.

    Slmgr /skms <KMS_Name>:<KMS_Port>

    İstanbul Teknik Üniversitesi ağı bünyesinde doğrudan kayıt uygulaması kullanılmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi Windows Vista Lisanslama İşlemleri adlı dokümanda belirtilmiştir.

  2. Otomatik Bulma (Auto Discovery): KMS istemcileri DNS SRV kayıtlarını kullanırlar. İşlem şu adımlarla gerçekleştirilir:

    • Daha önce KMS sunucusu ile bağlantıya geçildiyse; KMS sunucusu ile doğrudan bağlantıya geçilir.
    • KMS adı tutulmamışsa ya da KMS sunucusu o an erişilebilir değilse; aranan KMS sunucularını bulabilmek, onları listeleyebilmek için DNS suffixi kullanılarak DNS ile bağlantıya geçer.
    • KMS sunucuları ya da DNS suffixleri bulunamazsa iki yol izlenir:
      İstemci AD(Active Directory)'de ise; DNS'i AD için sorgular.
      İstemci AD'de değil ise; DNS'i DHCP için sorgular.

Bilgisayarın Vista lisansı ve özellikleri ile ilgili bilgi alabilmek için  Başlat -> Çalıştır -> Slmgr.vbs /dlv komutu kullanılır. Bu komutla lisansın sürümü, aktivasyon durumu, aldığı lisansın geçerlilik süresi vb. görülebilir.



KMS istemcileri başlangıç aktivasyonlarını tamamlamak için 30 güne sahiptir. Bu süre içinde aktivasyonlarını tamamlamayan bilgisayarlar Sınırlı Kullanım Modu (Reduced Functionality Mode(RFM))'na girerler.

RFM (Reduced Functionality Mode)

Bilgisayar 30 gün aktive edilmezse, 180 gün sonundaki KMS aktivasyonu biterse ya da yasal olmayan bir ürün anahtarı kullanılırsa Sınırlı Kullanım Modu (RFM)'na girer. Bu modda kullanıcının yapabilecekleri sınırlanır. Kullanıcı bir saat içinde aktive olmazsa oturumu kapanır. RFM moda girmeden son üç gün önce kullanıcı lisansının aktif olmadığı konusunda uyarılır. Zaman geçtikçe bu uyarıların sıklığı artar ve sonunda saatte bir uyarı çıkmaya başlar. KMS istemcileri RFM moddayken de KMS sunucularını aramaya devam ederler; fakat bu moddeyken slmgr.vbs scriptiyle lisans bilgileri görülemez.

İstemcinin RFM'ye Girmesinin Sebepleri:

  • İstemcinin 30 gün içinde aktive edilmemesi
  • Süresi 180 gün olan KMS lisansının yenilenmemesi
  • Bilgisayarda yapılan herhangi bir donanım değişikliği

RFM'den Kurtulma Yolu

  1. Windows’u şimdi aktive et (Aktivate Windows now) ekranından Bilgisayarınıza sınırlı modda erişin (Access your computer with reduced functionality option) simgesi tıklanır.



  2. Internet Explorer yüklenince dosya menüsünden Aç (Open) seçeneği seçilir.

  3. Açılan kutucuğa C:\Windows\Explorer.exe yazılır, Tamam (OK) seçeneği seçilir.



  4. Karşılaşılan “IE needs to open a new window to open this webpage” uyarı kutucuğunda Tamam (OK) tıklanır.



  5.  “Dosya Yükleme - Güvenlik Uyarısı (File Download - Security Warning)” kutucuğunda Çalıştır (Run) tıklanır.



  6. Bilinmeyen veya onaylanmamış yayımcı kutucuğunda Çalıştır (Run) tıklanır.



  7. Vista bu adımda Sınırlı Kullanım Modu'ndan çıkmış olur.

  8. Başlat butonu tıklanır, Arama (Search) kısmına cmd yazılır.

  9. Arama sonuçlarına göre, program kısayolu arama kısmında görülür ve sağ tıklanıp Yönetici Olarak Çalıştır (Run As Administrator) seçilir.

  10. Komut satırı penceresine slmgr.vbs –rearm komutu girilir. Bu komut sayesinde lisans süre bilgileri sıfırlanır ve aktivasyon için 30 günlük süre yeniden kazanılmış olur.

  11. İşlemi tamamlamak için bilgisayar yeniden başlatılır.