SQL Server 2000'in Getirdikleri

Eyl 06, 2013
Bellek ve İşlemci Desteği: Büyük ölçekli veriler üzerinde verimli şekilde çalışabilmek için SQL Server 2000, 64 GB belleğe ve 32 bit işlemciye kadar destek verebilir. 

Aynı Bilgisayar Üzerinde Çoklu Kurulum: SQL Server 2000, aynı bilgisayar üzerinde, kullanıcı ayarlarından yedekleme ayarlarına kadar farklı yapılandırmalara sahip birbirinden tamamen bağımsız birden çok örneğin (instance) kurulmasına olanak tanır. 'A' firmasına ait veritabanlarının 'B' firmasına ait veritabanları ile hiçbir ilişkisi yoksa ve her iki firma tek elden yönetiliyorsa, bu firmaların ayrı veritabanı sunucularında çalışması performans ve güvenilirliği arttırır. 

XML (Extensible Markup Language / Genişleyebilir İşaretleme Dili) ve Ağ Desteği: XML, World Wide Web Birliği (W3C / World Wide Web Consortium ) tarafından farklı sistemler arasında bilgiyi taşıyabilmek için belirlenen bir standarttır. Bilginin bilgisayar, el bilgisayarı, cep telefonu hatta televizyon gibi birbirinden çok farklı ortamlardan talep edilmesi, bilginin taşınabilirliğini, dolayısıyla XML desteğini ön plana çıkarmaktadır. Gerek son kullanıcı erişim şekli yelpazesi geniş olan firmalar gerekse farklı sistemlerle çalışan firmalar ile işbirliği içinde olan firmalar XML desteğine önem vermektedirler. SQL Server 2000, sorguları herhangi bir İnternet tarayıcısı üzerinden alıp sonuçları XML biçiminde dökebilir. Bu, güvenlik duvarlarını sorunsuz geçebilme anlamına da gelir. Hatta XML ve ağ desteği sayesinde veritabanı üzerinde ekleme, güncelleme ve silme işlemleri İnternet üzerinden dahi gerçekleştirilebilir. 

Dağıtık Bölümlendirilmiş 'View'lar (Görünümler) : SQL Server 2000 ile farklı sunucular üzerindeki tablolar tek bir görünüm üzerinde birleştirilebilirler. Örneğin: 'F' firmasına ait bilgilerin bir kısmı 'S1' sunucusu üzerinde tutulurken, bir kısmı 'S2' sunucusu üzerinde tutulabilir. 'B' bölümü için gerekli olan bir görünüm, verilerin bu iki farklı sunucu üzerinden alınmasıyla, tek parça olarak sunulabilir. 'B' bölümü için geliştirilen program, hangi bilginin hangi sunucu üzerinde tutulduğunu bilmeden istediği işlemleri tek bir görünüm ile çalışarak gerçekleştirebilir. Bu hem karışıklığı önler, hem de yükü farklı sunucular üzerine dağıtarak önemli ölçüde performans artışı sağlar. 

Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar: Kullanıcıların kendi fonksiyonlarını tanımlamasına imkan verilmiştir. Böylelikle karmaşık hesaplama işlemleri, küçük fonksiyonlara bölünerek basitleştirilebilir. 

Dizin (Index) Yenilikleri: Dizinler, verinin daha hızlı çekilebilmesi için kullanılan bir mekanizmadır. SQL Server 2000, artan veya azalan sırada dizin oluşturabilme imkanı sunar. Ayrıca fiziksel olarak veri içermeyen; fakat farklı veriler üzerinde işlem yapılarak oluşturulan hesaplanmış alanlar üzerinde ve hatta görünümler üzerinde dahi dizin oluşturabilme imkanı SQL Server 2000 ile sunulmaktadır. 

Metin Tabanlı Araştırma (Full-Text Searching): Elektronik ortamda saklanan verilerin büyük bir kısmı metin tabanlı verilerdir. SQL Server 2000 metin tabanlı veriler üzerinde ilişkili kelimeleri arama ya da kelimelerin farklı hallerini arama gibi gelişmiş arama mekanizmaları sunar. 

Seyir Kayıt Bilgilerinin Taşınması (Log Shipping): Verinin erişilebilirliğinin kritik olduğu durumlarda yedek sunucuların kullanılması muhtemeldir. SQL Server 2000 yapılan işlemlerin kayıtlarını tutan seyir kayıt bilgilerini (transaction logs) yedek sunucuya düzenli bir şekilde aktarabilir. Bu sayede ana sunucuda bir sorun oluşursa yedek sunucu devreye girer ve kullanıcıya sorunu hissettirmeden verinin sürekliliğini sağlayabilir. 

SQL Server 2000'in getirdiği yenilikler burada değinilenlerle sınırlı değildir. Bunların yanında, birçok geliştirilmiş veya yeni eklenmiş özellik sayesinde SQL Server 2000 kritik görevleri üstlenmeye hazırdır.