ntsysv Komutu Kullanımı

Eyl 06, 2013
ntsysv, servisleri istenilen çalışma seviyelerinde otomatik olarak başlatmak veya kapalı tutmak için kullanıcıya arayüz sağlayan bir uygulamadır. Linux`ta 0 dan 6 ya kadar numaralandırılmış çalışma seviyeleri bulunmaktadır.
 Seviyeler
 Açıklamalar
 0  Bilgisayarın kapalı olduğu seviye
 1  Tek kullanıcılı seviye
 2  3. seviye ile NFS servisi dışında aynı.
 3  Çoklu kullanıcı seviyesi (Grafik arabirim yok)
 4

 Kullanıcı tanımlı seviye

 5  Çoklu kullanıcı seviyesi (Grafik arabirim var)
 6  Bilgisayarı yeniden başlatma seviyesi

Ntsysv komutu parametresiz çalıştırıldığında varsayılan olarak yalnızca komutun çalıştırıldığı çalışma seviyesi için servislerin durumları ayarlanabilir. Diğer çalışma seviyeleri için de işlem yapabilmek için --level parametresinden sonra istenilen çalışma seviyelerinin girilmesi yeterlidir. Örnek olarak ntsysv --level 345 komutu ile o anki çalışma seviyesine ek olarak 3, 4 ve 5 numaralı çalışma seviyeleri için de işlem yapılmaktadır.

 

Ntsysv arayüzü ile işlem yaparken yön tuşları ile istenilen servisin üzerine gelindikten sonra ilgili servisin otomatik olarak başlatılması için yanındaki kutucuk işaretlenir ya da işaretli olan bir servisin otomatik olarak başlatılmasını durdurmak için kutucuktaki işaret kaldırılır. İstenilen işlemler yapıldıktan sonra Tab tuşu ile Ok (Tamam) veya Cancel (İptal) düğmelerinden uygun olan seçilerek işlem tamamlanır. Kutucukların işaretlenmesi ve düğmelerin seçilmesi işlemi varsayılanda Space tuşu ile yapılır.

Ntsysv komutuna --back parametresi ile Back (Geri) düğmesi eklenebilir.



Ntsysv ile çalışılırken dikkat edilmesi gereken nokta, xinetd altında çalışan servislerde ntsysv ile yapılan işlemler anında uygulanır. Ancak diğer servisler için bu geçerli değildir.