Master Page(Temel Sayfa)

Eyl 06, 2013

İnternet sayfaları incelendiğinde, siteye ait sayfalarda genellikle aynı şablonların kullanıldığı görülür. Özellikle başlık,menü ve reklam alanları çoğunlukla sitenin bütün sayfalarında aynı yerde kullanılır. Bu sayfanın yapımı aşamasında Html kullanılmak istenirse bu ortak alanların kodları kopyalanarak diğer sayfaların kodlarına yapıştırılması gerekir. Üzerinde çalışılan sitenin birden fazla alt sayfası olduğu düşünülürse bu işlem zaman kaybına ve bazı sorunlara yol açabilir.

ASP.NET, Master Page(Temel Sayfa) uygulamasıyla zaman kayıplarına ve bu tür problemlere bir çözüm olmuştur. Bir sayfa üzerinde uygulanan temel sayfa, diğer sayfaların nasıl görünmesine karar veren bir şablon görevi görür. İçerdiği Content Place Holder(İçerik Tutucu) sayesinde, Temel Sayfa uygulanan diğer aspx sayfalarının istenilen içerikte oluşturulabilmesine olanak sağlar. Bir temel sayfa, aynı zamanda bir aspx sayfası gibi tasarlanabilmektedir.

Uygulama

  1. Öncelikle Visual Studio adlı programda File (Dosya) -> New (Yeni) -> Web Site (Web Sitesi) yolu izlenerek yeni bir proje açılır.

  2. Solution Explorer (Çözüm Gezgini) bölmesinden üzerinde çalışılan projeye sağ tıklanarak Add New Item (Yeni Nesne Ekle) sekmesi seçilir.



  3. Yeni gelen pencereden Master Page (Temel Sayfa) seçilir ve Add (Ekle) tıklanır.



  4. Projeye eklenen Master Page, bir Web sayfası gibi tasarlanabilme özelliğine sahiptir. Sitede kullanılması istenilen şablon "Master Page" üzerinde tasarlanır.



  5. Tasarlanan Master Page'i içeren başka bir sayfa yapımı için Solution Explorer kısmından üzerinde çalışılan projeye sağ tıklanır ve Add New Item (Yeni Nesne Ekle) tıklanır.



    Açılan pencerede Web Form (Web Biçimi) seçilir. Select master page(Temel sayfa seç) seçeneğinin işaretli olmasına dikkat edilmelidir. 

  6. Elde edilen yeni sayfanın Source(Kaynak) kısmı incelenirse, içeriğindeki .Master yapısı bir Master Page'den türetildiğini belirtmektedir.



  7. Aynı sayfanın Design(Tasarım) bölümü incelendiğinde, tasarlanabilecek ve üzerinde değişiklik yapılabilcek bölümün sadece Content Place Holder(İçerik Tutucu) olduğu görülmektedir. Geriye kalan bölümler ise Master Page'de tasarlanmış şablonun aynısıdır.




  8. Bir tane Master Page kullanılarak birden fazla sayfa türetilebilir. Böylece aynı şablonu içeren yüzlerce sayfa için tek tek aynı kodu yazma gereği duyulmaz ve ASP.NET 2.0 ile gelen bu yenilik ile zamandan kazanç elde edilir. (İkinci bir sayfayı türetmek için yukarıdaki işlemlerin aynısı tekrarlanır.)