Fedora 9 Kurulumu

Eyl 06, 2013

Uyarı: Bilgisayara iki tane işletim sistemi, yani hem Windows hem Linux kurulacaksa, öncelikle Windows kurularak sonrasında Linux kurulumuna geçilir.

Fedora 9 üzerinde kurulum işlemi anlatılacaktır:

  1. Fedora 9 CD/DVD'si takıldıktan sonra gelen pencerede grafik ekranında kurulum yapmak için Install or upgrade an existing system (Yüklü olan bir sistemi yükselt veya yeni bir sistem kur) seçeneği seçilir ve Enter (Giriş) tuşuna basılır.




  2. Yükleme yapmadan önce DVD'yi test etmek için To begin testing the CD media before installation (Kurulumdan Önce CD'yi test etmek için) ekranında OK (Tamam) tuşuna basılır. Diğer bir seçenek olarak testi atlamak için Skip (Atla) tuşuna basılarak devam edilir.



  3. Gelen pencerede Next (İleri) tuşuna basılarak grafik modda yüklemeye başlanır. RAM'i yeterli olmayan bilgisyarlarda kurulum metin ekranında yapılır.
     



  4. İlk olarak yükleme için dil seçimi yapılması gerekir. Bunun için dil seçenekleri içinde istenilen dil seçilerek Next (İleri) tuşuna basılır. Kullanımda fazla zorluk yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir.



     

  5. Daha sonra klavye seçenekleri içinden klavye dili tercihi Turkish (Türkçe) seçilir.

  6. Daha sonra bir uyarı ekranı ile karşılaşılır ve kurulum yapılacak olan sabit diskin formatlanıp formatlanmaması ile ilgili sorgulama ekranı ile karşılaşılır. Format sonrasında bütün verilerin kaybedileceği unutulmamalıdır. Bu ekranda Yes (Evet) seçilerek yükleme yapılacak olan bölüm formatlanır ve kuruluma devam edilir.


     

  7. Bir sonraki ekranda IP Yapılandırması ile karşılaşılır. Eğer statik IP kullanılıyor ise burada IP ayarları yapılır, dinamik IP kullanılıyor ise Automatically via DHCP (DHCP sunucusundan otomatik al) seçeneği seçilerek ve Next (İleri) tıklanarak devam edilir.




  8. Daha sonraki ekranda uygun Time Zone (Saat Dilimi) seçilir ve Next (İleri) tıklanır.




  9. Root (Yönetici) hesabına şifre atanarak Next (İleri) tıklanır.




  10. Makinanın sabit diskini bölümlendirebilmek için, Custom Layout (El ile Bölümlendir) seçeneği seçilirek bölümlendirmeler isteğe bağlı olarak yapılabilir, Remove all partitions on selected drives and create default layout seçeneği, diskte bulunan bölümlerin kaldırılarak yeni bölümlendirme yapılmasını; Remove Linux partitions on selected drives and create default layout seçeneği, diskte önceden Linux tarafından bölümlendirilmiş kısımların kaldırılarak yeniden otomatik bölümlendirme yapılmasını; Resize existing partition and create default layout in free space, fiziksel alanın yeniden bölümlendirilmesini ve Use free space on selected drives and create default layout, diskteki kullanılmayan alanın yeniden otomatik olarak bölümlendirilmesini sağlar. 

    İlgili seçenek seçildikten sonra Next (İleri) tıklanır.

    Aşağıdaki kurulum örneğinde Custom Layout (El ile Bölümlendir) seçeneği seçilerek bölümlendirme gösterilmiştir.




  11. Bu ekranda New (Yeni) seçeneği tıklanarak disk bölümlemesi için gerekli ayarlar yapılır.




  12. Öncelikle Swap alanı oluşturulur. Bu alan RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış alandır ve genellikle bilgisayarın RAM'inin 2 iki katı verilmesi önerilir. Örnekte kullanılan bilgisayarın RAM'i 256 MB olduğu için Swap alanı 512 MB olarak ayarlanmıştır.




  13. Daha sonra tekrar New (Yeni) tıklanarak işletim sisteminin kurulacağı alan belirlenir. Bu alan belirlenirken Fixed Size (Sabit alan) seçeneği seçilirse belirtilmiş alanı, Fill all space up to (Belirtilmiş alana kadar olan tüm alanı doldur) seçeneği seçilirse daha önceden seçilen alan ile belirtilen alan arasındaki alanı, Fill to maksimum allowable size (Bütün kullanılabilir alanı doldur) seçeneği seçilirse bütün disk alanı gerekli dosya sistemi ile formatlanır.





  14. Karşılaşılan onay ekranında Write changes to disk (Değişiklikleri diske yazdır) seçilerek devam edilir.




  15. Böylece format işlemi başlar ve karşılşılan ekranlarda Next (İleri) tıklanarak devam edilir.





    Ayrıca, paket seçimi yapılmak isteniyorsa da Customize now (Şimdi özelleştir) seçeneği seçilerek bir sonraki adıma geçilebilir.

  16. Gelen ekranda paket seçimi yapılır. Paket grubu, ilgili paket grubunun solundaki kutu işaretlenerek seçilir ve Next (İleri) işaretlenerek devam edilir.



     

  17. İşletim sistemi kurulumu başlar.





  18. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarın yeniden başlatılması gerekir.




  19. Bilgisayar yeniden başladıktan sonra karşılaşılan ilk ekranda Forward (İleri) tıklanarak devam edilir ve yerel kullanıcı oluşturulan ekrana gelinir. Bu ekranda yerel bir kullanıcı oluşturulabilir.




  20. Son olarak saat ve tarih ayarlamaları yapılır ve Forward (İleri) tıklanır.




  21. Fedora 9 işletim sistemi yüklü bilgisayar artık kullanıma hazır durumdadır. Oluşturulan yerel kullanıcı ile veya "root" kullanıcısı ile bilgisayara girilebilir.