Fedora 18 Kurulumu

Eyl 06, 2013

Fedora 18 için kurulum işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

  1. Fedora 18 CD/DVD'si takıldıktan sonra gelen pencerede kurulum yapmak için Install Fedora (Fedora’yı yükle) seçeneği seçilir. Diğer seçenekler, Test this media & install Fedora (Ortamı test et ve Fedora’yı yükle), Troubleshooting (Sorun çözme)’dir.



  2. Daha sonra Fedora yükleme ekranı gelir. İlk olarak dil ve klavye seçimi ekranı gelir. Türkçe dil sürümünde birtakım uyumsuzluklar olduğundan, sorun yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir. Eğer klavye ayarının seçilen dile uygun klavye olması isteniyorsa Set keyboard to default layout for selected language (Klavyeyi seçilen dil için varsayılan düzene ayarla) seçeneği seçilir ve Continue (Devam et) düğmesine tıklanır.



  3. Gelen ekranda zaman, klavye, yükleme kaynağı, internet ayarları, yazılım seçimi ve yükleme noktası ayarları vardır. Installation Destination (Yükleme Noktası) seçeneği tıklanır.



  4. Local Standard Disks (Yerel Standart Sürücüler) arasından işletim sisteminin yükleneceği sürücü seçilir. Eğer veriler farklı bir algoritmayla şifrelenmek isteniyorsa Encrypt my data. I’ll a passphrase later. (Verimi şifrele. Parolayı daha sonra ayarlayacağım.) seçeneği seçilir ve Continue (Devam et) düğmesine tıklanır.



  5. Açılan pencerede Let me customize the partitioning of the disks instead. (Bölümlerin yerlerini benim ayarlamama izin ver.) seçeneği tıklanır ve Continue (Devam et) düğmesine tıklanır.



  6. Swap (Takas Alanı) ve Root (Kök) bölümlendirmesi için ekranın sol alt kısmındaki Artı (+) seçeneği tıklanır.



  7. Artı (+) simgesine tıklandıktan sonra açılan pencerede Mount Point (Bağlama Noktası) kısmına Swap (Takas Alanı) yazılır. Desired Capacity (İstenen Kapasite) kısmına girilecek sayı RAM miktarına bağlıdır. Yaklaşık olarak RAM miktarının 2 katı seçilir. Örneğin RAM miktarı 512 MB ise Desired Capacity (İstenen Kapasite) kısmına 1000 yazılır. Son olarak Add mount point (Bağlama noktası ekle)’ye tıklanır.



  8. Artı (+) simgesine tıklandıktan sonra açılan pencerede Mount Point (Bağlama Noktası) kısmına Slash (/) yazılır. Desired Capacity (İstenen Kapasite) kısmına ya istenen miktar girilir ya da boş bırakılarak geri kalan tüm belleğin seçilmesi sağlanır ve Add mount point (Bağlama noktası ekle)’ye tıklanır.



  9. Ekranın sol tarafında yapılan bölümlendirmeler görülebilir. Finish Partitioning (Bölümlendirmeyi Bitir) düğmesine tıklanır.



  10. Daha sonra ayarların olduğu sayfada Begin Installation (Yüklemeye Başla) düğmesine tıklanır.



  11. Kök şifresini belirlemek için Root Password (Kök Şifresi) seçeneği tıklanır.



  12. Açılan sayfada Root Password (Kök Şifresi) kısmına istenilen şifre girilir, Confirm (Onayla) kısmına da aynı şifre girildikten sonra Done (Bitti) düğmesine tıklanır.



  13. Yükleme tamamlanınca ekranın sağ altındaki Reboot (Yeniden Başlat) düğmesine tıklanır.



  14. Bilgisayar açıldığında Welcome (Hoşgeldiniz) ekranı açılır, bu ekranda Forward (İleri) düğmesine tıklanır.




  15. Yeni gelen sayfada Forward (İleri) düğmesine tıklanır.



  16. Bu sayfada Full Name (Tam İsim), Username (Kullanıcı Adı), Password (Şifre) ve Confirm Password (Şifreyi doğrula) kısımları doldurulur. Eğer kullanıcı Yönetici Grubuna dahil edilmek isteniyorsa Add to Administrators group (Yönetici Grubuna ekle) seçeneği işaretlenir ve Forward (İleri) düğmesine tıklanır.



  17. Zaman, internetten otomatik ayarlanmak isteniyorsa Synchronize date and time over the network (Tarih ve zamanı ağ üzerinden eşitle) seçeneği işaretlenir ve Finish (Bitir) düğmesine tıklanarak kurulum tamamlanmış olur.