Fedora 11 Kurulumu

Eyl 06, 2013
Fedora 11 için kurulum işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
  1. Fedora 11 CD/DVD'si takıldıktan sonra gelen pencerede grafik ekranında kurulum yapmak için Install or upgrade an existing system (Yüklü olan bir sistemi yükselt veya yeni bir sistem kur) seçeneği seçilir ve Enter (Giriş) tuşuna basılır.



  2. Daha sonra ise yükleme yapmadan önce CD/DVD’ i test edip edilmeyeceğinin belirlenmesi için bir ekran gelir. Ekranda CD/DVD'yi test etmek için OK (Tamam) tuşuna basılır, testi atlamak içinse Skip (Atla) tuşuna basılarak devam edilir.



  3. Gelen pencerede Next (İleri) tuşuna basılarak grafik modda yüklemeye başlanır. RAM'i yeterli olmayan bilgisayarlarda kurulum metin ekranında yapılır.



  4. İlk olarak yükleme için dil seçimi yapılması gerekir. Bunun için dil seçenekleri içinde istenilen seçilerek Next (İleri) tuşuna basılır. Kullanımda Türkçe sürümde bir takım uyumsuzluklar olduğundan, sorun yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir.



  5. Daha sonra klavye seçenekleri içinden klavye dili tercihi Turkish (Türkçe) seçilir.



  6. Gelen ekranda ise Hostname(Makina adı) yapılandırması vardır. Bilgisayara verilecek isim yazıldıktan sonra Next (İleri) tuşuna basılır.



  7. Daha sonraki ekranda uygun Time Zone (Saat Dilimi) seçilir ve Next (İleri) tuşuna basılır.



  8. Root (Yönetici) hesabına şifre atanarak Next (İleri) seçilir.



  9. Makinanın sabit diskini bölümlendirme için birden fazla seçenek vardır. Create custom layout seçeneği ile bölümlendirmeler tamamen kullanıcının isteğine bağlı olarak yapılabilir. Use entire drive seçeneği, diskte bulunan bölümlerin kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Replace existing Linux system seçeneği, diskte önceden Linux tarafından bölümlendirilmiş kısımların kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Shrink current system, fiziksel alanın yeniden bölümlendirilmesini ve Use free space, diskteki kullanılmayan alanın yeniden otomatik olarak bölümlendirilmesinde kullanılır.
  10. İlgili seçenek seçildikten sonra Next (İleri) seçilir.
    Aşağıdaki kurulum örneğinde Create custom layout (El ile Bölümlendir) seçeneği seçilerek bölümlendirme gösterilmiştir.



  11. Bu ekranda Free(Boş) üzerine gelinerek kullanılabilecek boş disk alanı seçilmiş olur. Daha sonra ise New (Yeni) seçeneği ile disk bölümlemesi için gerekli ayarlar yapılır.



  12. Öncelikle Swap(takas alanı) alanı oluşturulur. Bu alan RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış alandır ve genellikle bilgisayarın RAM'inin 2 iki katı verilmesi önerilir. Örnekte kullanılan bilgisayarın RAM'i 512 MB olduğu için Takas alanı 1024 MB olarak ayarlanmıştır. Takas alanının daha az ayrılması durumunda ise ekrana hata verecektir.



  13. Daha sonra tekrar New (Yeni) tıklanarak işletim sisteminin kurulacağı alan belirlenir kök dizini olan "/" seçilir. Bu alan belirlenirken Fixed Size (Sabit alan) seçeneği seçilirse Size(Boyut) ile belirtilmiş alanı, Fill all space up to (Belirtilmiş alana kadar olan tüm alanı doldur) seçeneği seçilirse daha önceden seçilen alan ile belirtilen alan arasındaki alanı kullanır. Fill to maksimum allowable size (Bütün kullanılabilir alanı doldur) seçeneği seçilirse bütün disk alanı gerekli dosya sistemi ile yeniden biçimlendirilir.



  14. Bölümlendirmelerin tamamlanmasının ardından Next(İleri) tuşuna basılır.



  15. Daha sonra karşılaşılaşılan onay ekranında Write changes to disk (Değişiklikleri diske yazdır) seçilerek devam edilir.



  16. Gelen ekranda Next(İleri) seçilerek devam edilir.



  17. Gelen ekranda sadece varsayılan paketlerin yüklenmesi isteniyorsa Next (İleri) tuşuna basılır. Paket seçimi elle yapılmak isteniyorsa da Customize now (Şimdi özelleştir) seçeneği seçilerek bir sonraki adıma geçilebilir.



  18. Gelen ekranda paket seçimi yapılır. İlgili paket grubunun solundaki kutu işaretlenerek, paket grubu seçilir.



  19. İşletim sistemi kurulumu başlar. Kaç paketin seçildiği ve ne kadarının kurulduğu görülebilir.



  20. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarın Reboot (Yeniden Başlat) seçilerek yeniden başlatılması gerekir.



  21. Gelen ekranda Forward (İleri) seçilir.



  22. Lisanslama için onay isteyen ekran gelir ve Forward (İleri) seçilerek devam edilir.



  23. Bilgisayar yeniden başladıktan sonra karşılaşılan ilk ekranda Forward (İleri) tuşuna basılarak devam edilir ve yerel kullanıcı oluşturulan ekrana gelinir. Bu ekranda yerel bir kullanıcı oluşturmak ve şifre atamak zorunludur. Yerel bir kullanıcı açmadan Forward (İleri) tıklanırsa "You must create a user account for this system" (bu sistem için bir kullanıcı hesabı oluşturmak zorundasınız) hatası verecektir.



  24. Saat ve tarih ayarlamaları yapılır.



  25. Gelen ekran bilgisayar profilinin Fedora proje ve istatistikleri için gönderilip gönderilemeceği bilgisini sorar. Bu örnekte Do not send profile(Profili gönderme) seçeneği seçilmiştir.



  26. Fedora 11 işletim sistemi yüklü bilgisayar artık kullanıma hazır durumdadır. Oluşturulan yerel kullanıcı ile veya "root" kullanıcısı ile bilgisayara girilebilir.