Dizin Hiyerarşisi

Eyl 06, 2013

Linux, dosya sistemi hiyerarşisi kullanır. Bu dosya sistemini oluşturan dizinler ve bu dizinlerin içerikleri aşağıdaki gibidir:



 

 Dizinler Açıklamalar
/ Bütün dizinler, kök dizininin alt dizinleridir.
 /bin
En önemli sistem komutları bu dizinde bulunur. Sistemin açılışı ve kontrolü için gerekli komutlardır. Hem kullanıcıların, hem de sistem yöneticisinin kullanabileceği dosyalar (kök dizinde ise fazla yer kaplamaması koşuluyla) buraya atılabilir. Sadece kök kullanıcının ihtiyaç duyacağı init, getty, updatedb gibi  programlar "/sbin" veya "/usr/sbin" de durabilir. Bu dizinde bulunan dosyalara örnek olarak cat, chgrp, chown, date, dd, df, ln , mkdir,  mount, ps, rm, sh, su, sync ve umount sayılabilir. En önemli sistem komutları bu dizinde bulunur.
/boot

Bu, sistem çekirdeği için ayrılmış alandır. Bazı sürümlerde çekirdeğin kök ( / ) dizinine yerleştirilmesi tercih edilmiştir.

/dev
Bu, sistem çekirdeği için ayrılmış alandır. Bazı sürümlerde çekirdeğin kök ( / ) dizinine yerleştirilmesi tercih edilmiştir.
 /etc
Bu dizin sistemin yeniden açılmasından veya pencere sistem biçimlendiriminden sorumlu dosyalar gibi sistem biçimlendirme dosyalarını içerir.
 /home
Kullanıcılara ev dizinleri için ayrılmış dizindir. Başka şekilde ayarlanmamış ise, açılan her hesaba ait kullanıcı burayı kullanır. Büyük sistemlerde, bu kısım alt parçalara ayrılabilir (/home/ftpadm , /home/ogrenci gibi).
 /lib Sistemin temel kitaplıklar dizinidir. Linux, birçok program tarafından ortaklaşa kullanılan kodları kitaplık olarak adlandırılan bir dosya içinde saklayarak bellek artırımı yapan bir sistemdir. Bir kitaplık kullanıldığında yalnızca bir tek kopyası korunur.
 /lost+found
Dosya tarama işlemleri sırasında bulunan kayıp dosya parçacıkları bu dizine koyulur.
/mnt  veya /media Bir CD'ye erişilmek istendiğinde genellikle mounting (bağlama) denen bir işlemde bu dizin kullanılır. /mnt dizininden CD'nin içeriğine erişebilmek için mount -t iso9660 /dev/cdrom/mnt komutu verilmelidir. Bu komut sistem biçimlendirmesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
 /proc  Bu, bellekteki programların bir ayna dizinidir ps, top veya kill gibi komutların, sistemde hangi programların çalıştığını görebilmeye ve çalışmalarını (eğer asılı kalmışlarsa) durdurabilmeye izin verilmesini sağlar. Böylece Windows'da olduğu gibi sistemi tekrar başlatmaktan ve diğer programlar tarafından yapılmış herşeyi yitirme riski ortadan kalkmış olur. Sanal bir dizindir. Bu dizin sadece okunabilir ve içerisindeki bilgiler devamlı değişir.
 /root  Bu, sistem yöneticisinin çalışma alanıdır. Normal kullanıcıların çalışma alanı /home dizinidir.
 /sbin  Bu dizin sistem yönetimiyle ilgili olan ve güvenlik nedeniyle düz kullanıcılarca erişilemeyen, yalnızca yönetici (root) tarafından kullanılabilen, komutları içerir. Kök dosya sisteminde yer alması gerekmeyen çalıştırılabilir sistem yöneticisi dosyalardır.
/tmp  Bu, programların, içine geçici ya da gereksiz dosyaları atıkları dizindir. Genellikle sistem, yeniden başlatıldığında (reboot) bu dosyaları kendiliğinden siler.
/usr
Burada kitaplıklar ve kaynaklandırıcının yanı sıra uygulama programları bulunacaktır. Yüklenen programların bulunduğu dizindir. En kalabalık dizinlerden biridir.
 /var Sunucu dosyaları ön tanımlı olarak bu dizinde yer alır. ör:apache sunucusunun log dosyaları gibi.