Diyagramlar

Eyl 06, 2013

Diyagramlar aracılığı ile, veritabanındaki tablolar, tablolardaki kolonlar ve tablolar arasındaki ilişkiler görülüp yönetilebilir. Bunun yanında tablolardaki dizinler ve kısıtlamalar da görülebilir. Diyagramlar kullanılarak ilişkiler oluşturulabilir.

Tablolar arasında ilişki kurmak için, Diagrams (Diyagramlar) üzerinde sağ tıklayıp New Database Diagram (Yeni Veritabanı Diyagramı) denerek yeni bir diyagram oluşturulur. Açılan diyagram sihirbazında, sol tarafta kullanılabilecek tablolar sıralanırken, sağ tarafta diyagrama eklenecek tablolar sıralanır. 

Buradan kullanılacak tablolar seçilip Ekle (Add) komut düğmesine tıklanarak, tablolar diyagrama eklenebilir.

 

Tablolar arasındaki ilişki, sürükle bırak mantığıyla da yapılabilir.

Irtibat tablosundaki KisiId kolonu tutulup, Kisi tablosundaki KisiId alanının üzerine bırakıldığında, oluşturulacak ilişkiye ait özellikleri belirleyebilecek bir form açılır.



 
Buradan ilişkinin ismi verilebilir veya aralarında ilişki kurulacak tablolardaki ilişkili olacak olan kolonlar değiştirilebilir. "Cascade Update Related Fields" ve "Cascade Delete Related Records" seçenekleri sayesinde, bir tabloda meydana gelen güncelleme veya silme işlemlerinin ilişkili olduğu diğer tablolada da güncellenmesi veya silinmesi sağlanabilir. Bu sayede, mesela kaydı silinen bir kişinin, irtibat bilgileri veritabanında boşuna tutulmamış ve yer kaplamamış olur. 

Not : Aralarında ilişki kurulacak tablolardaki, birbiriyle ilişkilendirilecek kolonların isimleri aynı olmak zorunda değildir.