CDP (Cisco Discovery Protocol - Cisco Tanımlama Protokolü)

Eyl 07, 2013

CDP, Cisco Discovery Protokol (Cisco Tanımlama Protokolü), Cisco cihazlarda kullanılan, bir cihaza direkt olarak bağlı olan komşu cihazları gösteren bir protokoldür. CDP; Yönlendirici (Router), Anahtarlayıcı (Switch),  Erişim Sunucusu (Access Server), Köprü (Bridge) gibi ağ cihazlarının hepsinde kullanılır. Bu protokol OSI, Open Systems Interconnection (Açık Sistemler Bağlantısı), modelinde ikinci katmanda (data link katmanında) kullanılan bir protokoldür. Bu protokol sayesinde ağ üzerinde bulunan bir cihazın komşu cihazlarının yerleri direk olarak tanımlanır. CDP  kullanılarak sadece hangi cihaz olduğu değil aynı zamanda aygıt adı (device id), açık olan arayüzler (interface), cihazın portlarında bulunan ip adresleri, cihazların fonksiyonel kapasiteleri ve cihazların platformları, cihazda kullanılan işletim sistemi sürümü de rahatlıkla görülebilir. Bunun olması için cihazların CDP'nin açık olması gerekir ki varsayılan olarak açık gelir. İstenirse bu özellik ağ yöneticisi tarafından daha sonra kapatılabilir. Bu kapatma işlemi sadece belirli portlarda olabileceği gibi cihazın tüm portlarına da uygulanabilir. CDP'nin CDP ve CDP v2  olmak üzere iki sürümü mevcuttur. Sürüm 2'de komşu cihazlardan alabileceğimiz bilgi miktarı da artar. VLAN, Virtual Local Area Network (Yerel Sanal Ağlar) bilgileri, VTP, VLAN Trunking Protokol (Yerel Sanal Ağlar Gövde Protokolü) isim alanları, Full-Half Duplex (Yarım-Tam İletim) çalışma bilgileri bunlara örnektir.

Bu protokolün çalışma prensibi şu şekildedir; CDP'yi kapatılmamış olan her cihaz kendi ağında çoklu gönderim (multicast) olarak bilgilerini yayınlar. Bu şekilde diğer komşu cihazlar da bu bilgilere erişir. Fakat Cisco cihazlar bu bilgileri dinamik yönlendirme protokollerinde kullanılan tabloya yazmazlar. Yönlendirme protokollerinden elde ettikleri bilgiler  için kullandıkları tablolar farklıdır. Cisco cihazlar CDP'den alacakları bu bilgilere ihtiyaç duymazlar. Bu protokol genel olarak ağı yöneten kişiler için faydalıdır. Ağ'da hangi cihazların hangilerine komşu olduğunu ve komşu cihazların bilgilerini ağ yöneticisi kullanır. Bu da ağı yönetirken ağ yöneticisine yardımcı olur. Özellikle küçük ağlarda CDP'nin ağ yöneticisi tarafından etkili kullanılması, dinamik yönlendirme protokollerine gerek kalmadan ağı yönetmeyi sağlar. Ağ topolojisi bilineceği için yönlendiricide yapılacak olan sabit yönlendirme işlemi ile yönlendiriciler haberleştirilebilir.

Cihazlar arasında CDP bilgilerinin gönderildiği paket boyutları, farklı tipte cihazlar olabileceğinden ve cihaz bilgilerinin farklılık gösterebileceğinden dolayı değişir. Dolayısıyla bu paketlerin standart bir boyutu yoktur. Genel anlamda CDP'de kullanılan paketler 4 kısımdan oluşur. Paketin ilk bölümünde cihazda kullanılan CDP'nin sürümünün adı yer alır. Bu bölümün boyutu sabit olup 1 byte (8 bit) 'tır. İkinci bölüm yaşama süresi (time-to-live) adı verilen paketin yaşama süresini yani, ağda yok edilmeden dolaşabilme süresini gösterir. Bu bölümün de boyutu 1 byte (8 bit) 'tır. Daha sonra IP adreslerini içeren Checksum bölümü yer alır. 2 byte'lık bir alandan oluşan bu bölümden sonra paketin geri kalan kısmında cihazdan gelecek olan CDP bilgileri bulunur. Bu bilgilerin boyutunun az veya çok olmasına göre paket boyutu da değişmektedir. Örneğin, ağda  bir cihaza komşu birçok cihaz olabileceği gibi bu sayı çok az da olabilir. Bu durum da her cihazın gönderdiği CDP paket boyutunu değiştirir. Multicast olarak gönderilen bu paketler 60 saniyede bir tekrarlanır. Fakat aynı cihazdan 180 dakika, yani periyodik paket gönderim süresinin 3 katı kadar bir zamanda haber gelmezse bu cihaz CDP tablosundan silinir, ki bu da artık bu iki cihazın komşuluk ilişkisinin kalmadığını gösterir.

Başlıca CDP komutları aşağıdaki gibidir:

show cdp neighbours: Bu komutun yürütüldüğü cihaza komşu olan Cisco cihazları gösterir.
show cdp neighbours detail: Bu komut CDP ile alınan bilgilerin detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar.
show cdp traffic: CDP ile ilgili genel trafik bilgilerini (toplam paket giriş çıkışı, checksum ve kapsülleme hataları) gösterir.
clear cdp table: Daha önceden elde edilen CDP bilgilerinin bulunduğu tabloyu siler.